Kehitysvamma- alalle voi kouluttautua opiskelemalla vammaisalan ammattitutkinnon
Uusi vammaisalan ammattitutkinto tuli voimaan 1.8.2021 ja se yhdisti aikaisemman henkilökohtaisen avustajan osaamisalan puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnosta ja kehitysvamma- alan ammattitutkinnon.
Vammaisalan ammattitutkinnossa on kaksi osaamisalaa: henkilökohtainen avustaja ja kehitysvamma-alan ohjaaja. Tutkintorakenne on seuraava:
HENKILÖKOHTAISEN AVUN OSAAMISALA 150 OSP
Henkilökohtainen avustaja
Pakolliset tutkinnon osat 90 osp
Henkilökohtaisen avun järjestelmässä toimiminen, 30 osp
Henkilökohtainen avustaminen, 60 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp
Vuorovaikutus ja kommunikointi, 45 osp
Yhteistyö perheen ja läheisten kanssa, 15 osp
Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon tutkinnon osa tai osia 30 osp
Tutkinnon osa tai osia ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 15-60 osp
KEHITYSVAMMA-ALAN OSAAMISALA 150 OSP
Kehitysvamma-alan ohjaaja
Pakolliset tutkinnon osat 135 osp
Ammatillinen toiminta kehitysvamma-alalla, 45 osp
Toimintakyvyn ja oppimisen tukeminen, 45 osp
Vuorovaikutus ja kommunikointi, 45 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 15 osp
Sosiokulttuurinen työ, 15 osp
Yhteistyö perheen ja läheisten kanssa, 15 osp
Tutkinnon osa tai osia ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 15 osp
Vammaisalan ammattitutkinto ei lisää koulutustarjontaa alalla vaan järkeistää sitä kokoamalla aiemmat eri tutkintojen vammaisalan koulutukset yhden tutkinnon alle.
Vammaisalan ammattitutkintoa opiskelemaan voivat hakea alalla työskentelevät tai kaikki, jotka haluavat työskennellä henkilökohtaisena avustajana tai kehitysvamma-alan ohjaajana. Hakijat haastatellaan ja koulutuksessa sovelletaan säännöksiä tutkintokohtaisista terveydentila-vaatimuksista ja opiskelijaksi ottamisen edellytyksistä.
Henkilökohtainen avustaja
Koulutus vastaa tulevaisuuden avustajatarpeeseen vahvistamalla entisestään henkilökohtaisten avustajien osaamista. Valinnaiset tutkinnon osat antavat mahdollisuuden lisätä osaamista hyvin laaja-alaisesti tai sisällyttää opintoihin jossain muussa tutkinnossa saatua osaamista. Henkilökohtaisen avun osaamisalan suorittaneet työskentelevät henkilökohtaisen avun palvelujärjestelmässä henkilökohtaisina avustajina avustaen henkilökohtaisen avun käyttäjiä vammaispalvelulain (380/1987) säännösten mukaisesti.
Henkilökohtaisen avustajan työhön kuuluu avustaa asiakkaita, jotka tarvitsevat avustajaa vammaisuutensa tai sairautensa takia päivittäisissä toimissa, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä. Henkilökohtainen avustaja toimii avun käyttäjän ohjeiden mukaisesti kunnioittaen avun käyttäjän itsemääräämisoikeutta ja omia valintoja.
Kehitysvamma-alan ohjaaja
Koulutuksessa pakolliset ammatilliset tutkinnon osat kattavat pääasiassa koko tutkinnon laajuuden antaen vahvaa ja monipuolista osaamista kehitysvammatyöhön. Osaamisalassa korostuu erilaisissa toimintaympäristöissä itsemääräämisoikeuden toteutumista edistävä yhteistyö vammaisen henkilön, hänen läheistensä ja moniammatillisen työryhmän kanssa. Työskentely perustuu yksilökeskeisyyteen, itsemääräämisoikeuden ja osallisuuden edistämiseen. Kehitysvamma-alan ohjaaja tukee yksilöllisten tarpeiden mukaisesti vammaisen henkilön toimintakykyä ja oppimista. Hän tukee vuorovaikutusta ja kommunikointia arjen tilanteissa käyttäen erilaisia puhetta korvaavia kommunikaatiomenetelmiä ja selkokieltä. Hän voi työskennellä julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin toimintaympäristöissä, joissa eri-ikäiset kehitysvammaiset ihmiset asuvat, opiskelevat, tekevät työtä tai ovat palveluiden käyttäjinä.
Kehitysvamma-alan ohjaajan koulutus sopii hyvin vammaistyössä, kehitysvamma-alalla ja kasvatus- ja opetusalalla sekä kuntoutuksessa toimiville henkilöille tai muuten alasta kiinnostuneille. Kehitysvamma-alan ohjaaja voi työllistyä vammaisalalle, vaikkei hänellä olisi sosiaali- ja terveysalan pohjakoulutusta, eikä siihen liittyvää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden rekisterimerkintää. Tutkinto antaa alalle vaadittavan osaamisen ja työtehtävistä voidaan sopia työpaikkakohtaisesti.
Tutkinnon perusteet löytyvät tästä.
Lisätietoja antaa
Kaisa Niemelä, Ammattiopisto Samiedu
Puh. 044 5506534