Empaattisuus on rikkautta henkilökohtaisen avustajan työssä
Linnea työskentelee henkilökohtaisena avustajana vammaisalalla. Hän avustaa yhtä asiakasta kotiaskareissa arkisin maanantaista perjantaihin ja käy toisen asiakkaan luona sunnuntaisin. Työssä pääsee tekemään monenlaisia asioita riippuen siitä, mitä asiakas tarvitsee.
– Arkisin tyypillinen työpäiväni koostuu pyörätuoliasiakkaan työntämisestä kotona, ruoanlaitosta, kotiaskareissa auttamisesta ja kesäisin pihatöistä. Sunnuntaisin käymme asiakkaan kanssa usein kahvilla, syömässä, lenkillä, shoppailemassa tai katselemme elokuvia ja rupattelemme, Linnea kertoo.
Henkilökohtaisena avustajana asiakkaan kanssa kehittyy välittävä suhde.
– Yksi parhaista muistoistani henkilökohtaisena avustajana on, kun eräänä jouluna asiakkaani oli kysellyt lempivärejäni ja kengänkokoani ja hieman hämmentyneenä olin vastaillut hänen kysymyksiinsä. Seuraavana sunnuntaina hän olikin neulonut minulle tossut lempiväreistäni joululahjaksi! muistelee Linnea.
Olen asiakkaan apuna ja seurana ihan kuin olisin ystävän, perheenjäsenen tai muun läheisen kanssa, jos he tarvitsisivat apua.
Ennen avustajana aloittamista Linnea kuitenkin pelkäsi olevansa liian empaattinen tekemään vammaisten kanssa töitä.
– Pelkäsin, että potisin huonoa oloa asiakkaan tilasta ja riittämättömyyden tunnetta, jos en kykenisi auttamaan tarpeeksi, sanoo Linnea.
Pelot kuitenkin osoittautuivat turhiksi. Nyt kun Linnea on työskennellyt asiakkaidensa kanssa jo pitkään, parasta työssä on hänen mielestään yhteinen rentous, luottamus ja toveruus asiakkaiden kanssa.
– Tärkein ja samalla ehkä yllättävin asia mitä työssäni olen oppinut on se, että kohdatessani asiakkaat nuo pelot unohtuvat täysin. Olen asiakkaan apuna ja seurana ihan kuin olisin ystävän, perheenjäsenen tai muun läheisen kanssa, jos he tarvitsisivat apua, sanoo Linnea.
– Nykyään ajattelen, että empaattisuus ja työhön eläytyminen ovat rikkauksia, joita tällä alalla nimenomaan tarvitaan, hän toteaa.
Mitä henkilökohtainen avustaja tekee?
- On arjen apuna ja tukena eri-ikäisille apua tarvitseville ihmisille heidän päivittäisissä toimissaan kuten työssä, opiskelussa ja harrastuksissa
- Mahdollistaa avustettavan mahdollisimman itsenäistä elämää hänellä olevista rajoitteista huolimatta
- Työ sopii sinulle, jos sinulta löytyy joustavuutta, arjen taitoja sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn
- Työ mukautuu jokaisen asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin, jotkut asiakkaat tarvitsevat apua muutamia tunteja viikossa, osa päivittäin
- Työ sopii hyvin myös opiskelijalle
Koulutus:
- Henkilökohtaisen avustajan koulutusta järjestetään esimerkiksi ammatillisissa oppilaitoksissa
- Tutkinto on vammaisalan ammattitutkinto ja osaamisala henkilökohtainen avustaja
- Työllisyysnäkymät ovat hyvät ja alan ammattilaisia tarvitaan aina
- Avustajana voi kuitenkin työskennellä muullakin koulutuksella, koska työhön ei ole muodollisia pätevyys- ja koulutusvaatimuksia, koulutus antaa monipuolista alalla vaadittavaa osaamista.
Kirjoittaja: Kreeta Koskijoki