Siirry sisältöön

Vammaisalan osaamiskartoitus-verkkokysely

Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen (VAVE)-hankkeessa kartoitetaan vammaisalan työntekijöiden tulevaisuuden osaamistarpeita yhdessä Etelä-Savon vammaisalan palveluntarjoajien kanssa.

Kyselyssä haetaan vastauksia siihen, mitä osaamista kehitysvamma-alalla työskentelevä hoiva-avustaja, lähihoitaja, sairaanhoitaja ja sosionomi tarvitsee tulevaisuudessa.
Webropol-kysely suunnataan Etelä-Savon alueella oleville vammaisalan työorganisaatioiden esimiehille ja asiantuntijoille.

Kyselyssä haetaan niin määrällisiä kuin laadullisia vastauksia siihen, millaista osaamista vammaisalalla työskentelevä hoiva-avustaja, lähihoitaja, sosionomi ja sairaanhoitaja tarvitsee tulevaisuudessa. Kysymykset on jaettu kymmeneen eri teemaan, joita ovat

  • asiakaslähtöisyys
  • palvelujärjestelmän ja sen toiminnan tunteminen sekä lainsäädännön tuntemus
  • digitalisaatio
  • tiimityön- ja moniammatillisen yhteistyön osaaminen
  • ohjaus- ja neuvonta
  • tutkimus-, kehittämis-, johtamis- ja yrittäjyysosaaminen
  • sosiaali- ja terveysalan kliininen osaaminen
  • vuorovaikutus-, viestintä- ja kommunikaatio-osaaminen
  • monikulttuurisuusosaaminen
  • työntekijyysosaaminen (muutoksen hallinta ja työhyvinvointi)

Taustalla tutkittua tietoa

Kysymysten valmistelussa on käytetty mm. valtioneuvoston selvitys ja tutkimustoiminnan julkaisua 39/2018, Osaamisen ennakointifoorumin ennakointiryhmien kokoamia ja arvioimia tulevaisuuden osaamistarpeita sekä Etelä-Savon ennakointihankkeen raporttia Tulevaisuuden muuttuvat osaamistarpeet – millaista osaamista Etelä-Savossa tarvitaan vuonna 2030. Kyselyn laadinnassa on myös hyödynnetty hankkeessa mukana olevien organisaatioiden asiantuntijoiden kanssa käytyjä keskusteluja.

Tulokset auttavat kehittämään vammaisalan opintoja ja yhteistyötä

Kyselyn tuloksia on tarkoitus käyttää paikallisten ammattitaitovaatimusten mukaisen valinnaisen vammaisalan tutkinnonosan kehittämiseen toisen asteen opintoihin ja avoimen ammattikorkeakoulun vammaisalan osaamiskokonaisuuden tuottamiseen. Tuloksien avulla luodaan uusia ohjauksen toimintamalleja opintoihin, ja tiivistämme eri koulutusmuotojen ja työelämän välistä yhteistyötä.

Kyselyyn toivotaan runsasta vastausprosenttia, sillä vammaisalan vetovoima sekä opinnoissa että työalana on hiipunut ja ala tarvitsee nyt kaipaamaansa huomiota. Sote-alan uudistus ja toimintaympäristöön kohdistuvat kehittämistarpeet edellyttävät vammaisalan organisaatioilta jatkuvaa henkilöstön osaamisen arviointia ja suunnitelmallista vahvistamista.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan kyselyyn, mutta et ole saanut siihen mahdollisuutta, otathan yhteyttä projektipäällikkö Sari Kautto puh. 0505338750, sari.kautto@diak.fi