Vetovoimaa vammaisalan työelämään ja koulutukseen
Vammaisalan vetovoimaa lisäämään ja alan koulutusta kehittämään on käynnistynyt kaksivuotinen Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen (VAVE) -hanke. Hankevalmistelu sai alkunsa työelämäorganisaatioiden Savaksen ja Vaalijalan aloitteesta järjestetystä neuvottelusta oppilaitosten, työ- ja elinkeinotoimen ja aluehallintoviraston kanssa.
Neuvottelussa pohdittiin ratkaisuja vammaisalan työvoimapulaan ja vammaisalan vetovoiman hiipumiseen. Tuolloin todettiin myös, että Sote-alan uudistus ja toimintaympäristöön kohdistuvat kehittämistarpeet edellyttävät vammaisalan organisaatioilta jatkuvaa henkilöstön osaamisen arviointia ja suunnitelmallista vahvistamista.
Keskustelun pohjalta syntyi ajatus työ- ja koulutusorganisaatioiden yhteisestä hankkeesta, jossa voitaisiin vaikuttaa vammaisalan vetovoimaan sekä kehittää yhteistyötä työelämän ja koulutuksen välillä.
Hankkeen kokonaisbudjetti on merkittävä, yhteensä lähes 1,4 miljoonaa euroa. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta.
Positiivisen tiedon kautta kiinnostusta
Sote-alan tutkintoihin sisältyy vammaisalalle suuntaavia opintoja, ja opiskelijat saavat kelpoisuuden erilaisiin vammaisalan työtehtäviin. Käytäntö on osoittanut, että vammaisalan opinnot voivat jäädä melko vähäisiksi opintojen valinnaisuuden vuoksi ja opinnoissa ei ehdi syntyä käsitystä vammaisalan työstä. Hankkeessa pyritään lisäämään positiivisen tiedon avulla kiinnostusta vammaisalan työtä ja koulutusta kohtaan ja tuodaan esille vammaisalan monipuolinen työkenttä. Tavoitteena on edistää työvoiman saatavuutta vammaisalalle.
Hankkeessa kartoitetaan yhdessä Etelä-Savon vammaisalan palveluntarjoajien kanssa paikallisia vammaisalan tulevaisuuden osaamistarpeita ja hyödynnetään jo olemassa olevaa tietoa koulutuksen ennakointityöstä.
Hankkeessa kehitetään työelämän ja koulutuspalvelujen välistä yhteistyötä opintojen ja opintopolkujen rakentamisessa ja luodaan tuki- ja ohjausmalleja koulutukseen. Hankkeessa luodaan mm. paikallisten ammattitaitovaatimusten mukainen tutkinnonosa vammaisalalle toisen asteen opintoihin sekä avoimeen ammattikorkeakouluun vammaisalan osaamiskokonaisuus.
Vammaisalan asiantuntijaorganisaatiot kehittävät vammaisalan ohjaus- ja hoitotyöhön teknologiaa hyödyntäviä työmenetelmiä ja toimintamalleja. Uusien mallien avulla halutaan vaikuttaa asiakkaiden hyvinvointiin ja lisätä osallisuutta sekä kiinnostusta vammaisalan työtä kohtaan.
Hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja hankkeessa mukana ovat osatoteuttajina ja omarahoittajina Etelä-Savon Koulutus Oy/Etelä-Savon Ammattiopisto, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä, Kirkkopalvelut ry/Seurakuntaopisto, Savas-Säätiö sr ja Vaalijalan kuntayhtymä. Lisäksi Kehitysvammaisten palvelusäätiö on mukana hankkeessa yhteistyökumppanina ja alan valtakunnallisena kehittäjä.
projektipäällikkö Sari Kautto
puh. 050 533 8750
sari.kautto@diak.fi